tiistai 7. elokuuta 2012

Nimen keksimisen vaikeudesta

 - eli keksitään se yhdessä?

Tähän asti olemme puhuneet Taiteen tilasta, Vapaan taiteen tilasta, vapaantaiteentilasta ja Uuden taiteen tilasta, noin muutamia työnimiä mainitakseni.
Mutta nomen est omen ja sanat luovat maailmaa, siispä nimi kertoo enemmän kuin nimettömyys ja vaihtoehtoja olisi muitakin, esimerkiksi:


Guggenheim 5.0.
Uuden taiteen keskus
Monitaiteen keskus
Monen taiteen keskus
Poikkitaiteen keskus
Taiteen kehittämiskeskus
Kehitystaiteen keskus
Kehittyvän taiteen keskus
Taiteen kehitystysyhteistyökeskus
Nuoren taiteen keskus
Taiteen keskus
Keskustaiteen keskus
Taiteen tutkimuskeskus
Taiteen tila
Taide tila
Vapaan taiteen tila
Uuden taiteen tila

Muu, mikä? Anna oma ehdotuksesi sähköpostilla osoitteeseen vapaantaiteentila@gmail.com

4 kommenttia:

  1. Tuo alusta asti mukana ollut Vapaan taiteen tila on musta osuva. "Tila" on jotenkin huokoisempi kuin "keskus" ja "vapaa" antaa vapautta mihin vaan. Tykkään.

    VastaaPoista
  2. Keskus tuli varmaankin siitä, et kelattiin et onhan esim. "esitystaiteen keskus" , "nykytanssin keskus", "uuden sirkuksen keskus". Mut kieltämättä tuo vapaan taiteen tila on orgaanisesti syntynyt. Vaan, mikäpä se olisi englanniksi? Space for Free Art kuulostaa samalta kuin Ilmaisen taiteen tila? :D

    VastaaPoista
  3. Ehdotan, että hankkeen tila ei pyri ehdoin tahdoin olemaan minkään 'keskus'. Sana kalskahtaa auktoriteetin asemaan pyrkimiseltä ja omistamishalulta. Pelkkä 'tila' riittää mainiosti. Tila tulee kuitenkin saamaan sen statuksen ja arvostuksen tason, minkä se ansaitsee, vaikka sitä ei yritettäisi väikisin sijoittaa "keskiöön".

    "Uuden taiteen tila" olisi mielestäni hyvä nimi, mutta sekin kuulostaa ihan hiukan määräilevältä. Tänne saa tulla, kunhan on 'taiteilija' tai 'taiteen ystävä' ja tulee tekemään tai tutkimaan 'taidetta'. Uuden taiteen tila on vähän akateeminen. Vapaan taiteen tila on myös hyvä ehdotus, mutta vapaus on ainakin itselleni niin henkilökohtainen asia, etten halua saada sitä valmiiksi annettuna kehyksenä tietylle tekemiselleni. Jälleen kerran, jos mesta on "vapaa", niin se kyllä käy ilmi käyttäjilleen ilman että siitä tarvitsee antaa lupausta.

    Sen sijaan sanaa 'uusi' ei mielestäni tarvitse kyseenalaistaa. Se liittyy asiaan hyvin vahvasti. Uusi kantaa pitkälle tulevaisuuteenkin, eikä tämä hanke kuitenkaan koskaan tule olemaan "valmis", kuten ei siihen liittyvät ihmiset eivätkä tekemisetkään.

    Näine hatarin perusteluineni ehdotan nimeksi "Uuden tila". Se kuulostaa kauniilta, toisaalta selkeältä ja toisaalta hieman mystiseltä. Siinä ei ole sanaleikkejä eikä mitään dynaamista wau-ajatusta, vain pelkistys. 'Uuden tila' on hento nimi, joka ei määräile tai rajoita tilassa tapahtuvaa toimintaa. Uusi ei edes tarkoita parempaa kuin vanha, eikä pyri syrjäyttämään sitä - välttämättä. Nimi väistyy sisällön tieltä, ja siten se mielestäni sisältää suuremman asteen vapautta kuin "Vapaan taiteen tila".

    T. Mikko Akkola, projektista hyvin kiinnostunut taikkilainen ja Teakin viestintäsivari.

    VastaaPoista
  4. Kyllä tosissaan näin, että "kekus" jätetään unholaan. Tila kuulostaa muutenkin paljon paremmalta ja kuvaakin mielestäni paremmalla tavalla koko projektia...

    VastaaPoista